Slottet Bonga Slottet Bonga Bongan Linna

Välkommen

Professorn, konstnären Riitta Nelimarkkas ateljé- och arbetsutrymmen samt utställningsgalleri i centrala Lovisa i ett ståtligt patricierslott, som byggdes under ryska tiden. Gruppbesök enligt överenskommelse året om.

Slottet Bonga i 3D!Galleribesök

Lö-sö 24.-25.8., 11-16. specialpris för LHH 5 €

Ett strålande tillfälle att bekanta sig med konstnären Riitta Nelimarkkas centrala produktion. Ca en tredjedel av det hundraåriga slottet Bonga har upprustats till ett galleri där flera än två hundra arbeten av konstnären har ställts ut. Utställningen är sällsynt rolig och uppfriskande. Galleribesöket omfattar guidning som tar ca 45 minuter. En del av de utställda verken är till salu. Till salu finns även grafik, teckningar samt konstnärens omfattande produktion av böcker och andra tryckalster.

Galleribesök:
8 €/person, grupper under tjugo personer minimiavgift 160 €.

PÅ BESTÄLLNING ÅRET OM.

Slottet Bonga

Slottet Bonga

Slottet Bonga

Ateljé- och galleribesök

En utökad möjlighet att bekanta sig, förutom med galleriet, också med konstnärens arbetsutrymmen. Slottet Bongas i finska förhållanden exklusiva pietetsfullt restaurerade utrymmen bubblar på alla håll av Nelimarkkas sprakande färgglädje, Den estetiska dialogen mellan gammalt och nytt fungerar i salarna med högt i tak på ett sällsynt suveränt sätt. En del av de utställda verken är till salu. Till salu finns även grafik, teckningar samt konstnärens omfattande produktion av böcker och andra tryckalster. Den guidade turen tar med lätthet en timme.

Ateljé- och galleribesök:
10 €/person, minimipris 200 €.

PÅ BESTÄLLNING ÅRET OM.

Slottet Bonga

Slottet Bonga

Slottet Bonga

Slottet Bonga

Slottet Bonga

Slottet Bonga

Slottet Bongas historia

SLOTTET BONGA är en spännande, ja t o m en aning udda, uppenbarelse mitt i småstaden Lovisas centrum, strax söder om kyrkan. Ett par från Jakobstad lät bygga skapelsen till sin bostad i början av senaste sekel. Arkitekt Th. Hjelt från Helsingfors stod för de ursprungliga byggplanerna på tjugotalet. Byggnadens jugendinspirerade fasad med torn som har röda tak modifierades efter arkitekt Hilding Ekelunds planer till en granitborg som efterliknade nyklassisism och "funkis".

Slottet Bonga

Slottet BongaFinnish eroticism at the gate of climate change 2013

Slottet Bonga

År 1998 övergick fasigheten till de nuvarande användarna Riitta Nelimarkka och Jaakko Seeck. Det blacknade patricierslottet har under årens lopp upprustats pietetsfullt. Byggnaden har ända sedan år 1998 uppvärmts med flis. Den stora huvudbyggnadens flygel som ligger mot kyrkan fungerar som konstnärsateljé och produktionsutrymmen. Huset södra del ha upprustats till konstmuseum-galleri som är öppet för allmänheten. Utställda är nästan två hundra arbeten av Nelimarkka som omfattar trettio är: teckningar, akvareller, konstgrafik, collage, reliefer av ylle och linne, textilbilder, målningar, konst- och diktböcker, fotografier, animationer

Aktuella händelser

SLOTTET BONGA 2019

MAGIC
NEW WORKS - SUBCONSCIOUS TALKS


Slottet Bonga

 
Stora ylle reliefer, glastorn och grafik. I år har utställningsutrymmena i byggnaden som i år fyller 112 år förnyats. Det gamla biljardrummet och den rymliga matsalen har förnyats. Vi förevisar unika glasstatyer under rubriken ”Miniatyrer för skyskrapor i olika öknar t.ex. Kalahari”, och även fotomontage i flera lager med mystiska smaker ur serien ”Mjukhet - Les mélodieux”.

Bonga ställer också ut ca 200 färggranna arbeten från tidigare år, allt från små teckningar till mustiga yllereliefer och målningar.

www.bonga.fi | www.nelimarkka.com


New World´s girl Rouge, 105 x 160 cm 2018, valokuva plexille Riitta Nelimarkka

New World´s girl Rouge, 105 x 160 cm, 2018

NEW WORKS 2017 – 2018 | CREATIONS WITH THE MAGIC OF THEIR OWN

New Works 2017 – 2018 | Creations with the Magic of their own

Förfrågningar och beställning

Seneca Oy

Maruddsstranden 4, 00930 Helsingfors, Finland

Telefon

Förfrågningar och bokningar: +358 400 729 421, Porvoo Tours +358 19 574 2200

Mer information

www.nelimarkka.com
Loviisa - Lovisa

Adress

Slottet Bonga, Borggränden, 07900 Lovisa, Finland (entrance Lukkarinkuja)